Ugrás a tartalomhoz

Gyors kiszállítás Magyarországon

Kapcsolat

Kenyai tea

Író: Elena Kocheshkova, újságíró

Szakértő: Andrey Skidan, tea-tesztelő és a Richard márka gyártási menedzsere

Forrás: tea.ru

Erős, fanyar, tökéletes a reggelihez. A kenyai tea népszerűségének titka

Akár 500.000 tonna – ennyi teát állít elő a kis Kenya évente. 500.000 tonna annyi, mint 80.000 nagy afrikai elefánt. A mennyiség, nem csak az ország szerény méretét tekintve számít rekordnak, hanem a globális teatermelés mércéjét nézve is.

 

Értékelhető harmadik hely

Kína, Japán, sőt India is több évszázada termeszti a teát hatalmas ültetvényein, és a kis Kenya félénken kezdett ebbe az üzetbe 1903-ban. Mindössze 120 év alatt azonban fantasztikus sikereket értek el. Mai napig, Kenya a harmadik helyen áll a teaszállító országok rangsorában. Kína vezeti ezt a sort a maga 2,5 millió tonnájával, és India áll a második helyen, 1,5 millió tonnányi megtermelt teával. Közben Kenyát Sri Lanka, Indonesia, Japan és minden más teatermelő ország követi a sorban.

A kenyai tea élénk ízű, gyönyörű és átlátszó főzetet ad és élénkítő hatású. Ideális arra, hogy különböző keverékek készüljenek belőle. Önmagában is megállja a helyét, mégis sokszor kerül keverékekbe indiai, ceyloni és más teákkal. Emiatt a gyártók az ízek egységességére törekednek, hogy a vásárlók azt a minőséget és ízt kapják, amit már megszoktak.

 

Milyen is a kenyai tea?

A kenyai tea-termékek többsége, granulált fekete tea. Erős, fanyar, enyhén kesernyés, gyönyörű forrázattal, magas koffein-tartalommal. A britek, akik régóta elismeréssel tekintenek a kenyai teára, legfőképpen reggel szeretik fogyasztani, amikor a szervezetnek a maximális energia-löketre van szüksége.

Kenyában megtalálható a prémium minőségű, kézzel szedett fehér tea (még drágább is, mint kínai megfelelője), és a hagyományos fekete tea, amit géppel takarítanak be, CTC-technológiával dolgoznak fel, minimalizálva a végtermék előállítási költségeit.

A kenyai tea minden szempontból elismerésre méltó. Sokszor, jobbnak bizonyul az ár-minőség összehasonlításban, mint az indiai- vagy ceyloni társai. Ezért is lehet sok ember számára igazi felfedezés. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy Kenyában mindenhol 1500-2500 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik a teát. Ez, automatikusan környezetbarát és magas minőségű termékké teszi. Sokat tesz hozzá Kenya ideális klímája is: jó eloszlású csapadék, hosszú, napfényes napok, trópusi haemorphic földek. Összeségében ezek okozzák azt, hogy igazán finom tea termeszthető ott.

 

10 érdekes tény a kenyai teáról

  • Az első tea-bokrokat Kenyában a Briton G.V.L.Kane ültette – kizárólag dekorációs célból
  • A komoly tea-termelést egy skót férfi, Arnold Butler kezdte meg Kenyában. Erdetileg kávét akart termeszteni Afrikában, de aztán valami félrement…
  • A kenyai tea közeli rokonságban van az india teával, mivel az Indiából Afrikába importált Assamica fajtából készül. Valóban olyan az íze, mint a klasszikus Assamnak.
  • Kenyában a tea a fő árucikk, és a bevételek legfőbb forrása.
  • Kenyában a teát nagy cégek és kis farmok is termesztik, ezeknek száma eléri az 550-et.
  • A kenyai farmerek zsebelik be termékeik után a legmagasabb profitot a világon.
  • Nagy-Britannia teáinak nagyjából 50%-a Kenyából érkezik
  • A szüretelési főszezon januártól-márciusig tart, valamint június-júliusban.
  • A kenyai teát rendkívül ritkán kezelik peszticidekkel, mert nincs rá szükség.
  • A kenyai tea rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, melyek képesek felvenni a harcot a szabad gyökök ellen.

 

Úgy tűnik, ezek a tények elegendőek ahhoz, hogy kenyai teát szerezzen be az otthonába. Vagy megajándékozhatja Szeretteit, akik gazdag ízű és erős teát szeretnek fogyasztani.

Író: Elena Kocheshkova, újságíró

Szakértő: Andrey Skidan, tea-tesztelő és a Richard márka gyártási menedzsere

Forrás: tea.ru