Ugrás a tartalomhoz

Gyors kiszállítás Magyarországon

Kapcsolat

Indiai tea

Több száz különböző tea-típus létezik a világon. Hogy ne zavarodjunk össze, különböző paraméterek alapján csoportosíthatjuk őket, például a származási ország alapján.  Ezen országok egyike: India. Tea-export alapján a második a világon. 

De mit tudunk az országról, mely a jógát, buddhizmust és Bollywoodot adta nekünk? Miért foglalja el bármely hipermarket polcainak jelentős részét? Vegyük sorra…

Mennyi különböző tea-típust ismer a tudomány?

A Camelia Sinensis növény alapján 6 típusát különböztetjük meg a teának: fekete, zöld, sárga, fehér, oolong és pu-erh. Egyébként, szortírozhatjuk a teát a következők alapján is:

  • a tealevél típusa alapján,
  • a kiadás alapján
  • az adalékanyagok alapján
  • származás alapján.

Az indiai tea rövid története

A tealevelet, mint növényt India lakói ősidők óta ismerték: dokumentumok bizonyítják, hogy korunk első évszázadaiban a hinduk étkezésre használták. Italként csak a XVIII. században vált népszerűvé ebben az országban – a briteknek köszönhetően.

Mindannyian sokszor hallottuk már azt a történetet, hogy a britek úgy döntöttek, hogy túl drága a teát Kínában vásárolni, így ellopták a teamagokat a Mennyei Birodalomtól. A kicsempészett magvak és palánták sikeresen (bár nem egy csapásra) gyökeret vertek az indiai földön, és az 1820-as évekre a Brit Kelet-indiai Társaság nagyüzemi teagyártásba kezdett Assamban.

Harminc évvel később a termelés mértéke annyira lenyűgözővé vált, hogy a kínaiak rájöttek, hogy teamonopóliumuk és befolyásuk Nagy-Britannia (és a világ többi részének) gazdaságára soha nem lesz ugyanaz. A XX. század elejére az indiai tea a globális teaüzletág monumentális alapjává vált – hatalmas, mint egy elefánt, amelyet gyakran ábrázolnak ezen termék csomagolásán.

Érdemes megjegyezni, hogy az indiai teaipar a Camellia sinensis var. 80.000, Kínában vásárolt magjával kezdődött, ma pedig az indiai ültetvények nagy része Camellia sinensis var.assamica bokrokkal van tele. Igen, ezek azok a növények, amik eredetleg is nőttek Indiában(megérte a XVIII században befektetett sok munka?)

Manapság, India a második legnagyobb tea előállítő és exportőr, nagyjából 1.5 millió tonnát gyártanak le évente.

Az indiai teák típusai

Rengeteg típusa létezik az indiai teának, de van 4 variáns – 4 régióban, ahol az ültetvények többsége van. Ezek: Darjeeling, Assam, Nilgiri és Sikkim.

Darjeeling

A drága indiai teák leghíresebbje a Himalaxa hegyoldalain terem, kézzel szüretelik és ugyanazt a nevet viseli, mint a Nyugat-Bengal északi részén fekvő város. A darjeeling különösen nagyraértékelt Angliában, aminek a jelenlétét is köszönheti. A Camellia sinensis var.sinensis növény leveléből készült variáns, Kínából importált, és emiatt kiemelkedően más az íze, mint más indiai fajtáknak.

Nem a britek azonban az egyedüliek, akik értékelik a Darjeeling ízének minőségét: más országokban is prémiumnak számít. Ez nem meglepő, mert az igazi Darjeelinget kizárólag a felső két levélből és bimbóból állítják elő, és egy kilogramm teához több mint tízezer ilyen levelet kell kézzel leszedni. A Darjeeling nagy részét fekete tea előállítására használják, de néha ebből a fajtából is készítenek zöld teát és oolongot. A Darjeeling íze finom és kifinomult.

Érdekes, hogy a Darjeeling első tavaszi betakarítása inkább a zöld teára hasonlít: enyhe forrázatú és finom ízű, ezért is szokták "tea-pezsgőnek" nevezni. A főzési technológia szerint azonban továbbra is a fekete fajtához tartozik.

Assam

Az indiai teák leghíresebb és legnépszerűbb fajtája. Nagyjából biztosan kijelenthetjük, hogy a világ piacán a fekete teák többsége, assam. A szüretelés- és feldolgozás módjától függően változhat az ára. A Camellia sinensis var. teanövényből fanyar, gazdag és fényes assam lesz. Az assamica növény természeténél fogva nem bokor, hanem fának tekinthető és akár 20 magasra is nőhet (bár, alapvetően ezt nem hagyják).

Az ültetvények nagy része az assam régióban található. A begyűjtési technológia általában gépesített. Az, hogy ez a fajta megfizethető ár-színvonalon mozog, az ültetvények nagy tömegének és a produkciós technológia egyszerűségének köszönhető.

Nilgiri

A Nilgiri egy nagy hegy a Himalayaban, ahogyan így hívják a hegy lábánál lévő régiót is, ahol a teát termesztik. A nilgirinek lágy és kellemes, ugyanakkor gazdag íze van. Mint a darjeeling, ez is az elit variánsok közé tartozik és a kereskedelemben elég ritkán megtalálható tisztán, inkább keverékekben. Ennek a teának az a sajátossága, hogy a hegyek lejtőin, akár 2000 méteres tengerszint feletti magasságban is terem, egész évben szüretelhető, nem csak néhány évszakban(habár, általában éente kétszer teszik – tavasszal és ősszel) Géppel nem lehetséges szüretelni ezt a fajtát, ez emeli a minőséget és az árat is. Alapvetően, a nilgiri a fekete tea alapja lehet, de kivételes esetben fehér-, zöld- vagy oolong teáé is.

Sikkim

Ez az indiai teák legfrisseb variációja, minőségben a darjeelinghez hasonlítható. A sikkim tea termesztése 1969-ben kezdődött. A tengerszint felett 1000-2000 méter magasságban, kézzel szedik a leveleket és 100 %-ban bionak minősülnek. évente háromszor szüretelnek(tavasszal, nyáron és ősszel), a tavaszi betakarítást tartják a legértékesebbnek.

A sikkim fajta a fekete tea mellett, zöld-, fehér- és oolong teák alapja is. A tea arany árnyalatú, édes ízű és enyhén virágos utóízzel rendelkezik. A termés nagy része az országon belül marad, csak 25 %-a kerül exportra.

Masala

A hinduk -mintegy szabályként-, a teát tejjel isszák. Tulajdonképpen, ha egészen pontosak szeretnénk lenni, tejet isznak teával. Ugyanakkor, néha higítják vízzel, néha nem.

Az indiai masala tea klasszikus készítési módja a következő: tedd a tealeveleket tejbe, melegítsd és adj hozzá fűszerkeveréket és cukrot.

A híres, fűszeres indiai tea fémjelzi az országot és annak konyháját. A masalat tea- vagy por formájában is megtalálhatjuk, ezt le kell forrázni, mint a matchat és néhány percen belül már készen is van a finom ital. Az ínyencek szívesebben főzik az ilyen teát saját maguk, egy tűzhelyen. Mindenesetre, a masala jó hatással van az immunitásra, segít csökkenteni a megfázás esélyét és melegen tart a hideg időben.

Érdekes tények az indiai teáról

  • Az előállítás típusa alapján az indiai teát 3 fő csoportra oszthatjuk: szálas, préselt és porított. Indiában a granulát tea nagyon kedvelt a ragyogó és erős íze miatt. Exportra a nagy- és kis-levelű tea a legtöbbet értékesített.
  • A hinduk, mint mi is, “chai’-ként hivatkoznak a kedvenc italukra
  • A teagyártásban nagyon népszerű CTC technológiát Indiában dolgozták ki, elsősőrban az indiai tea feldolgozására. Ma, szerte a világon használják.
  • India a világ második legnagyobb tea-előállítója a világon és a legnagyobb tea-fogyasztó.

Hogyan készítsük az indiai teát

A klasszikus fekete indiai assamot a normál módon legjobb elkészíteni. Hogy így tegyünk, vegyünk 2-3 grammot minden 150ml vízhez és leforrázva hagyjuk állni 5 percig. Az első főzés előtt a teát akár le is lehet öblíteni(forrásban lévő vizet kell önteni a teára, majd azonnal leönteni a folyadékot) és a teás csészét elő is lehet melegíteni. Mindkettőnek pozitív hatása van a tea ízére és minőségére. Nagyon fontos, hogy tiszta, szűrt vizet használjunk, ha lehet palackozottat.

Ha szerencséd van és Darjeeling, Nilgiri vagy Sikkim kerül a kezedbe, akkor 90 Co hőmérsékletű vizet használj. Ugyanez érvényes az indiai oolong teára is. Az indiai fehér- és zöld teát maximum 75-80 Co-os vízzel jó elkészíteni.

Hogyan válasszunk indiai teát

Ahány ember, annyi ízlés. Van, aki a nagylevelű fekete teát szereti, más a filtereset kedveli, és megint más a CTC-eljárással készült granulát teát. Az egyetlen, aminek minden teára vonatkoznia kell: a száraz teának illatosnak, rossz szagtól és szennyeződésektől mentesnek kell lennie. Általános szabály, hogy minél drágább a tea, annál jobb a minősége, de sokszor a legmegfizethetőbb csomagolás is olyan kiváló minőséget rejt, mely abszolút megfelel az elvárásoknak.

 
Richard Royal Masala Chai, ízű fekete tea - 25 filtere Richard Royal Assam, fekete szálas tea - 50 g, fémdoboz Richard Royal Masala Chai, ízű fekete tea - 90 g

______________________________________________

Író: Elena Kocheshkova, újságíró

Szakértő: Andrey Skidan, a teatesztelő and a Richard márka tea menedzsere